Door een groot deel van onze activiteiten –en leven- binnenshuis te ontwikkelen, krijgen de ruimtes die we bewonen een zeer relevante rol in termen van onze perceptie, wat een opmerkelijke invloed heeft op ons psychologisch gedrag. Omgevingspsychologie of ruimtepsychologie is in feite het resultaat van de interactie tussen mensen en de ruimtes die ze bewonen. De verlichting, de kleuren, de configuratie, de schaal, de verhoudingen, de akoestiek en de materialen werken via zijn zintuigen in op het individu en genereren in hem een gevarieerd spectrum van gevoelens en ervaringen.
Van het opwekken van gevoelens van warmte, veiligheid en welzijn tot het creëren van positieve en efficiënte werkomgevingen, ruimte kan een grote impact hebben op de manier waarop we handelen of voelen; daarom kan design een geweldige bondgenoot zijn, zolang er rekening wordt gehouden met de sociale en psychologische behoeften van de inzittenden. uit San Diego- “de studie van menselijke relaties en gedragingen in relatie tot hun context, in gebouwde en natuurlijke omgevingen”. Met een directe impact op het onderbewustzijn en bijdragend aan de ontwikkeling van emoties door de perceptie en verwerking van de geometrieën van de ruimte.
Architecturale stimuli kunnen worden gepresenteerd als ondersteuning voor het bereiken van bepaald gewenst gedrag op specifieke plaatsen “, zegt omgevingspsycholoog en interieurontwerper Migette Kaup. Met andere woorden, architectuur is een instrument. Belangrijke factoren waarop architecten moeten letten Ze omvatten veiligheid, sociale verbinding, bewegingsvrijheid en sensorische stimulatie, meer concrete maatregelen omvatten de studie van licht, kleuren, kunst, ventilatie, enz. Om een voorbeeld te noemen, enkele ontwerpprincipes die bestaan uit balans, proportie, symmetrie en ritme kunnen een gevoel van harmonie in de omgeving introduceren Kleuren daarentegen hebben een heel eenvoudige logica: hoe warmer de kleur, hoe compacter de ruimte wordt. gevoelens van comfort oproepen of communicatie stimuleren Licht hangt grotendeels af van de functie Dim licht suggereert een sombere ruimte terwijl een helder licht dynamiek zal geven. Natuurlijk licht stimuleert de productie en renovatie. Als er in het ontwerpproces rekening mee wordt gehouden, kunnen noties van omgevingspsychologie leiden tot het creëren van ruimtes die een hogere productiviteit bevorderen. Uiteindelijk is design nogal complex, evenals de individuen die deze ruimtes bewonen. ‘Maakt architectuur uit? Absoluut. Kan het mensen isoleren van de politieke omstandigheden om hen heen? Nee’, zegt Adrian Lahoud.
Comments