Hoe maak je de meest sappige vegetarische versie van deze typische Marokkaanse stoofpot?
Het idee dat er één perfecte formule is voor plantaardige tajine is net zo absurd als er maar één manier is om een goede kipschotel te maken. Een tajine is simpelweg de naam van de kookpot waarin de stoofschotels traditioneel worden gemaakt. er zijn vier populaire stijlen, ongeacht of het hoofdingrediënt geit, sardines of artisjokken is. Dit zijn mqualli gekookt met olijfolie, kurkuma, gember en saffraan; mhammer gemaakt met boter, komijn en paprika; mchermel gekookt met chermoula, een pittige kruidenpasta; en eentje gemaakt met tomaat, komijn en paprika. Elk, zegt Benkabbou, “kan worden aangepast met seizoensgroenten, gedroogd fruit, verduurzaamde citroenen, olijven en noten”. Zoals Sally Butcher van Peckham’s Persepholis in haar gelijknamige boek schrijft:
“Het maken van een goede tajine is eerder een gemoedstoestand dan een culinaire kunst. Als je eenmaal de basisprincipes van kruiden, balans en contrast hebt begrepen, is er de mogelijkheid om plezier te hebben met het maken van je eigen. Speel. ‘De kruiden
Kaneel, gember en saffraan zijn de meest populaire kruiden, met Gregory-Smith, Hart en Butcher die aardse komijn, Benkabbou levendige kurkuma en pittige koriander van Jones toevoegen. Paprika komt ook veel voor in sauzen op basis van tomaten
Jones maakt een heerlijk pittige ‘kruidensmash’ voor bij haar tajine, terwijl Gregory-Smith harissa, citroensap en olie mengt om naast de zijne te serveren; beide zijn uitstekende begeleidingen. Om het eenvoudiger te houden, ben ik verkocht aan de combinatie van Hart’s zoute groene olijven met zoete pruimen, terwijl haar boterachtige, geblancheerde amandelen voor een broodnodige crunch zorgen. Een laatste verstrooiing van korianderblaadjes is niet alleen voor de show: de schone smaak lijkt het hele gerecht op te tillen. Serveer met brood om te dippen en veel harissa.
Perfecte plantaardige tajine
Bereid 15 minuten voor
Kook 1 uur
Serveert 6
Advertentie
2 el olijfolie
2 grote uien, geschild en in dunne plakjes gesneden
4 teentjes knoflook, geschild en in dunne plakjes gesneden
1½ theelepel gemalen gember
1 theelepel kurkumapoeder
1 kaneelstokje
¼ theelepel saffraandraad
600g winterpompoen of zoete aardappel, geschild en in hapklare stukjes gesneden
400g babyraapjes, in vieren of gehalveerd indien aan de grote kant
500ml groentebouillon
300 g zachte pruimen
1 geconserveerde citroen, alleen schil, fijngehakt
1 el boter
50 g geblancheerde amandelen
2 el honing
50 g groene olijven, zonder pit
1 x 400 g blik kikkererwten, uitgelekt
1 klein bosje verse koriander
Harissa, om te serveren
Enviar comentarios
Historial
Guardadas.
Verhit de olie in een grote pan met een dikke bodem, waarvoor je een deksel op middelhoog vuur hebt, en bak de uien tot ze zacht en doorschijnend zijn. Roer de knoflook en kruiden erdoor en kook nog een paar minuten, tot je de kruiden ruikt. Voeg de pruimen en de geconserveerde citroenschil toe, laat sudderen en dek af. Zet het vuur laag en laat 30-40 minuten pruttelen, tot de groenten zacht zijn. Roer de honing, olijven en kikkererwten door de pan, proef en breng eventueel op smaak, hak de koriander grof en bestrooi met de amandelen.
Comments