10 van de beste reisboeken

0

Venetië door Jan Morris

Recente rapporten suggereren dat de nu rustige grachten van Venetië 60 jaar lang op hun helderst zijn, met de laatste dagen gespot met zwanen. De stad heeft er natuurlijk altijd een vleugje fantasie over gehad. ‘Venetië is een brutale wang, achter de hand, onder de toonbank, schots en scheef, anekdotische stad.’

Jerusalem: Chronicles from the Holy City door Guy de Lisle

De Canadese cartoonist Guy de Lisle is geen standaard reisschrijver – en zijn boeken zijn verre van standaard reisverslagen. Aan de hand van eenvoudige, no-nonsense stripverhalen vertelt hij over zijn ervaringen uit de eerste hand van het leven op enkele van ‘s werelds meest populaire bestemmingen.

Full Tilt: Ierland naar India met een fiets van Dervla Murphy.

Er zijn maar weinig reisschrijvers uit welk tijdperk dan ook die vergelijkbaar zijn met Dervla Murphy. Nu, eind 80, is ze verantwoordelijk geweest voor tientallen reisboeken, die op verschillende bestemmingen als Cuba, Laos, Roemenië en Kameroen wonen. Haar debuut uit 1965 blijft haar bekendste werk en vertelt het verslag van een verbazingwekkende solo-fietsexpeditie naar Delhi.

The Crossway van Guy Stagg

Dit schrijnend eerlijke verslag van een reis van tien maanden te voet van Canterbury naar Jeruzalem kwam na publicatie in 2018 op meer dan één shortlist voor prijzen terecht, en terecht. Guy Stagg, een zelfbenoemde niet-gelovige en niet-wandelaar, onderneemt de trektocht als een vorm van zelfgenezing, na jarenlang omgaan met depressieve gedachten die “prikten en kronkelden”. Als het voorwendsel dom is, is de reis zelf een odyssee, ontmoet je gedenkwaardige personages en een golvend lappendeken van verschillende culturen en overtuigingen.

Stranger on a Train: dagdromen en roken door Amerika met onderbrekingen door Jenny Diski

Na drie weken de Atlantische Oceaan overgestoken te hebben op een vrachtschip (‘s nachts eiste het gepeupel van sterren om bekeken te worden’), reist Jenny Diski per trein rond de perimeter van de Verenigde Staten.

French Revolutions: Cycling the Tour de France door Tim Moore

Weinig schrijvers sinds Bill Bryson hebben het komische reisverslag en Tim Moore genageld. Hij achtervolgde een avontuur, trapte op het voormalige IJzeren Gordijn op een Oost-Duitse fiets, liep met een ezel over de Camino de Santiago en stak recentelijk de VS over in een pechgevoelig Model T Ford. Hij is ook behoorlijk, altijd grappig, zoals blijkt uit de Franse revoluties van 2001, waarin hij probeert de hele koers van de Tour de France te fietsen.

Black Lamb and Grey Falcon: A Journey Through Joegoslavië door Rebecca West

Lezers worden evangelisch over dit enorme boek, oorspronkelijk gepubliceerd in twee delen, dat de reizen van Rebecca West door wat toen Joegoslavië in 1937 was.

Dark Star Safari: Overland van Caïro naar Kaapstad door Paul Theroux

Al het nieuws uit Afrika is slecht. Het zorgde ervoor dat ik daarheen wilde gaan … ‘Dus luid de openingswoorden van Paul Theroux’s klassieker uit 2002, Dark Star Safari. Het boek, dat meer dan twee decennia na zijn eerste reisverslagen over lange afstanden werd geschreven en zo’n vier decennia nadat hij als jonge leraar in Afrika had gewoond, volgt Theroux op een meeslepende reis van noord naar zuid over het continent.

Around the World in 80 Trains: A 45.000-mile Adventure van Monisha Rajesh.

Monisha Rajesh heeft vorm als het gaat om treinreizen. Deze wereldomvattende reis is het vervolg op 2010’s goed ontvangen Around India In 80 Trains en ziet haar een 72.000 kilometer lange reis door Europa, Azië en Noord-Amerika ondernemen. Haar gave voor detail betekent dat personages en plaatsen tot leven worden gebracht.

Een korte wandeling in de Hindu Kush Eric Newby.

KUNT U NURISTAN JUNI REIZEN? ‘ Met dit telegram uit 1956 – door gedesillusioneerde Londense modemanager Eric Newby naar een diplomatieke vriend gestuurd – begint een meeslepende, soms komische, bergbeklimmingsreis naar Afghanistan.

De lichtzinnigheid van Instagram in tijden van het coronavirus

Previous article

Douchen zonder je huid te beschadigen.

Next article

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *